Ασβεστοκάνναβη ως δομικό υλικό

Υπάρχει λοιπόν υλικό για δόμηση, το οποίο είναι φτιαγμένο από κάνναβη, και πιο συγκεκριμένα από το ξύλινο εσωτερικό του βλαστού του φυτού, κι εμπεριέχει και ασβέστη. Ο κορμός της κάνναβης φαίνεται πως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου που του επιτρέπει να δένει καλά με τον ασβέστη.

Πλιθιά από ασβεστοκάνναβη

Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ μονωτικό υλικό, hempcrete στα Αγγλικά, hennepbeton στα Ολλανδικά, ή ασβεστοκάνναβη, όπως λέμε στην γλώσσα μας. Το υλικό αυτό ζυγίζει περίπου το έβδομο του βάρους του κανονικού σκυροδέματος. Είναι χαρακτηριστικό πως πλιθιά φτιαγμένα από ασβεστοκάνναβη επιπλέουν στο νερό. Εξού όμως και δεν είναι κατάλληλα για στατικότητα και χρησιμοποιούνται κυρίως για μόνωση και στεγάνωση, συνήθως σε επιπρόσθετα τοιχώματα μόνωσης.

Προκάτ σπίτι φτιαγμένο από κανναμπετόν
προκάτ σπίτι από κανναμπετόν

Σήμερα, με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την βιομηχανική κάνναβη και τις επενδύσεις στον τομέα, οι δυνατότητες της ασβεστοκάνναβης βγαίνουν στο προσκήνιο και βρίσκουν εμπορική εφαρμογή. Έτσι, για παράδειγμα, η Ολλανδική εταιρεία Dun Agro κατασκεύασε πρόσφατα προκάτ σπίτι φτιαγμένο από το συγκεκριμένο υλικό.

Το σπίτι προβάλλεται πως προσφέρει μόνωση απέναντι σε θερμοκρασία και ήχο,  πως αναπνέει αποστραγγίζοντας την υγρασία, πως είναι ανθεκτικό στην φωτιά και πως, ως προκάτ, έχει μια πολύ σύντομη περίοδο κατασκευής και μια προσιτή τιμή.

Άλλο ένα υλικό που έρχεται να προστεθεί στην σύγχρονη τάση για πιο οικολογικά σπίτια, φτιαγμένα από υλικά της φύσης, φιλικότερα προς το άνθρωπο και το περιβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.