Το Ισραήλ δυναμικά στην παγκόσμια αγορά | Συνέντευξη με τον Saul Kaye

Το Ισραήλ φαίνεται πως κινείται πολύ δυναμικά στο παγκόσμιο τοπίο της κάνναβης, με εταιρίες να διεισδύουν δυναμικά μεταξύ άλλων στην αμερικανική αγορά. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη εδώ και δέκα χρόνια πράγμα που επέτρεψε να αναπτυχθεί η έρευνα πάνω στο φυτό. Πρόσφατα το Ισραήλ ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει την εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης και ήδη η χώρα κινείται με ταχείς ρυθμούς προς την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς.

12 και 13 Φεβρουαρίου 2019 έλαβε χώρα στον Παναμά η CannaTech

Έτσι, εχθές και προχθές, 12 και 13 Φεβρουαρίου, έλαβε χώρα στον Παναμά η CannaTech, την οποία διοργανώνει η ισραηλινή iCan, και η οποία υποδέχτηκε επιστήμονες, παραγωγούς, φαρμακοποιούς, επενδυτές αλλά και απλούς υποστηρικτές. Το CannabisOne.gr πήρε συνέντευξη από τον Saul Kaye, ιδρυτή και CEO της iCan.

Συνέντευξη με τον Saul Kaye, CEO της iCan

CannabisOne.gr: Σύμφωνα με τον ιστότοπο της «η iCAN χρησιμοποιεί το παγκόσμιο δίκτυο της και τις προσβάσεις της για να τοποθετήσει το Ισραήλ ως ηγετική δύναμη στην τεχνολογία της φαρμακευτικής κάνναβης.» Είναι η CannaTech μια προέκταση σε αυτό ή έχει την δική της υπόσταση κι έναν διαφορετικό σκοπό;

Saul Kaye: Η CannaTech αποτελεί μια κορυφαία πλατφόρμα εκδηλώσεων της iCAN. Ξεκινώντας από το Τελ Αβίβ και με διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, όπως στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ, το Χονγκ Κονγκ, το Νταβός και τον Παναμά, και την Ιταλία και την Αφρική να ακολουθούν μέσα στο 2019, η CannaTech δεν προβάλλει μονάχα την πρωτιά του Ισραήλ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας αλλά φέρνει σε επαφή κορυφαίες εταιρίες κι ανθρώπους του χώρου της κάνναβης από όλο τον κόσμο, για να υποστηρίξουν την φαρμακευτική κάνναβη σε κάθε μέρος όπου λαμβάνει χώρα η διοργάνωση.

CannabisOne.gr: Το iCAN νιώθει τιμή που μπορεί να υλοποιεί διοργανώσεις όπως είναι η CannaTech η οποία τοποθετεί την iCAN το κέντρο του παγκόσμιου οικοσυστήματος της κάνναβης με πρόσβαση σε στρατηγικούς παίκτες, στις τελευταίες έρευνες και στις καλύτερες τεχνολογίες.

Η CannaTech φαίνεται πως κινείταμε ταχύτατους ρυθμούς, επισκέπτοντας ένα νέο μέρος του κόσμου (Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ, Νταβός, Παναμά) κάθε έναν ή δύο μήνες. Θα συνεχίσει σε αυτό το γρήγορο τέμπο; Γιατί βιάζεται; Προσπαθεί να καλύψει κάτι; Τελ Αβίβ κατά μέρος, ποιοι είναι άλλοι επερχόμενοι προορισμοί;

Saul Kaye: Κάνουμε την κορυφαία μαςδιοργάνωση στο Τελ Αβίβ γύρω στον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, καθώς θεωρούμε πως έχει αξία το να φέρνουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να μάθουν από την πρωτιά και την τεχνογνωσία που έχει το Ισραήλ επάνω στην τεχνολογία της κάνναβης. Επίσης, κάνουμε την διοργάνωση και σε άλλα μέρη, όπως σωστά αναφέρατε, επειδή η κάνναβη είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θέλουμε να βοηθήσουμε να οδηγηθεί η συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση, φέρνοντας τους νομοθέτες, τους επιμορφωτές, τους ερευνητές και τους επιχειρηματίες κάτω από μια κοινή στέγη ώστε να διασφαλιστεί πως οι ασθενείς θα αποκτίσουν τελικώς πρόσβαση στο καλύτερο διαθέσιμο φάρμακο. Υπάρχει ήδη πολύς θόρυβος σχετικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η κάνναβη είναι ένα παγκόσμιο θέμα και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο.

Η CannaTech θα βρεθεί στην Ιταλία μέσα στην χρονιά, καθώς και στην Αφρική και θα έχουμε τέσσερα σημαντικά γεγονότα κάθε χρόνο. Ίσως η Ελλάδα να είναι ένας επόμενος προορισμός;

CannabisOne.gr: Ποια ήταν η γενικότερη αίσθηση στην διοργάνωση στον Παναμά, η οποία μόλις έλαβε χώρα;

Saul Kaye: Η διοργάνωση έγινε “sold out” και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δεχτούμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την κάνναβη στην Λατινική Αμερική. Όχι μόνο ως δυνατότητα για καλλιέργεια και ανάπτυξη, αλλά και για τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει ως αγορά, λόγω της εγγύτητας ως προς την Βόρεια Αμερική αλλά και της θετικής διάθεσης που υπάρχει καθώς περισσότερες από δέκα χώρες έχουν ήδη ένα πρόγραμμα για την φαρμακευτική κάνναβη σε ενέργεια.

CannabisOne.gr: Αυτήν την στιγμή γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, τόσο στην βιομηχανική όσο και στην φαρμακευτική κάνναβη. Υπάρχει πράγματι μια αντίστοιχη αγορά για όλες αυτές τις επενδύσεις; Υπάρχει πραγματικά ανάγκη για … τόσο πολλή κάνναβη έτσι ξαφνικά;

Saul Kaye: Η κάνναβη θα γίνει μέρος σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες με την ζήτηση στην αγορά μοναχά να αυξάνεται. Βρισκόμαστε μόλις στην κορυφή του παγόβουνου. Η βιομηχανική κι η ιατρική κάνναβη μπορούν και θα αντικαταστήσουν παραδοσιακές πηγές σε πολλές βιομηχανίες: στον κατασκευαστικό τομέα, σε τρόφιμα και ποτά, στην φαρμακευτική, στην υγειονομική περίθαλψη, σε καλλυντικά, φροντίδα κατοικίδιων ζώων, ψυχαγωγία, γεωργία, νομικά και ρυθμιστικά θέματα, χρηματοδοτήσεις και τράπεζες, η κάνναβη θα βρεθεί να κινεί πολλά μέρη του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Τα βήματα της Ελλάδας

Ευχαριστήσαμε τον Saul Kaye για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης. Με την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του γίνεται φανερό πως το Ισραήλ δεν χάνει χρόνο στην προσπάθειά του να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη, στην αγορά της κάνναβης.

Η Ελλάδα έκανε κι αυτή ευτυχώς τα δικά της μικρά βήματα καθορίζοντας για αρχή ένα νομοθετικό πλαίσιο για την βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη αν και υπάρχουν ακόμα πράγματα να γίνουν. Το κλίμα σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως και στο Ισραήλ, ευνοεί την καλλιέργεια ενός φυτού το οποίο μπαίνει πολύ δυναμικά στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Το ορμητικό κι οργανωμένο άνοιγμα του Ισραήλ προς τον κόσμο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.