Τα κανναβινοειδή μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο

Τα τελευταία χρόνια, η φαρμακευτική κάνναβη έχει κερδίσει την προσοχή του κόσμου για τις θεραπευτικές της ιδιότητες στην ανακούφιση του πόνου και στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Οι ερευνητές του Penn State College of Medicine ισχυρίζονται πως κάποια κανναβινοειδή —χημικές ενώσεις που εμπεριέχονται στην κάνναβη— μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο, τουλάχιστον σε εργαστηριακές συνθήκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση συνθετικών κανναβινοειδών σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Παρότι τα γνωστά κανναβινοειδή THC και CBD έδειξαν ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα, άλλες ενώσεις φάνηκε πως βοήθησαν στην αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων.

Συνθετικά κανναβινοειδή φάνηκε πως βοήθησαν στην αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων

Ο Kent Vrana, πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακολογίας του Penn State College of Medicine, δήλωσε ότι η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο “Cannabis και Cannabinoid Research” βοήθησε στην ταυτοποίηση ενώσεων οι οποίες θα μπορούσαν να ελεγχθούν περαιτέρω ώστε να κατανοήσουμε τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

«Τώρα που έχουμε ταυτοποιήσει τις ενώσεις που νομίζουμε ότι έχουν αυτήν την δράση, μπορούμε να τις πάρουμε και να προσπαθήσουμε να τις τροποποιήσουμε ώστε να καταστούν πιο ισχυρές ενάντια στα καρκινικά κύτταρα,» δήλωσε ο Vrana. «Και έπειτα μπορούμε να διερευνήσουμε την προοπτική να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ενώσεις για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου.»

Τα κανναβινοειδή δείξανε πως αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, με 140.250 νές διαγνώσεις και 50.630 θανάτους μέσα στο 2018. Ενώ η ιατρική κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια ως παρηγορητική αγωγή, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως ορισμένα κανναβινοειδή μπορεί να έχουν τη δύναμη να αναστείλουν και να αποτρέψουν την ανάπτυξη όγκων.

Για να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών στην μείωση της βιωσιμότητας των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση 370 διαφορετικών συνθετικών κανναβινοειδών σε επτά διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου του ανθρώπου.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα κύτταρα μπορούν να γίνουν καρκινικά,» δήλωσε ο Vrana. «Κάθε ένα από τα επτά κύτταρα τα οποία ελέγξαμε είχε μια διαφορετική αιτία ή μετάλλαξη που οδήγησε στον καρκίνο, παρόλο που όλα ήταν κύτταρα του παχέος εντέρου. Δεν θέλαμε να δοκιμάσουμε αυτές τις ενώσεις σε μία μόνο μετάλλαξη ή σε έναν μόνο δρόμο που οδηγεί στον καρκίνο.»

Οι ερευνητές εντόπισαν δέκα ενώσεις οι οποίες ανέστειλαν την ανάπτυξη του καρκίνου

Οι ερευνητές καλλιέργησαν εργαστηριακά τα καρκινικά κύτταρα επί οκτώ ώρες πριν τα φέρουν αντιμέτωπα με τις κανναβινοειδείς ενώσεις και για μια διάρκεια 48 ωρών. Κάθε ένωση η οποία φάνηκε να μειώνει την βιωσιμότητα ενός είδους καρκινικού κυττάρου, χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τη θεραπεία καί των επτά ειδών κυττάρων.

Μετά από περαιτέρω έλεγχο και ανάλυση, οι ερευνητές εντόπισαν δέκα ενώσεις οι οποίες ανέστειλαν την ανάπτυξη σχεδόν και των επτά τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου της δοκιμής. Ενώ όμως οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν αυτές τις ενώσεις, ο Vrana είπε πως είναι ακόμη αβέβαιο το πώς ακριβώς λειτούργησαν οι ενώσεις στην μείωση της βιωσιμότητας των καρκινικών κυττάρων.

Η διαίρεση των κυττάρων στο στόχαστρο

«Οι δέκα ενώσεις που διαπιστώσαμε πως είναι αποτελεσματικές εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες καθώς είναι παρόμοιες μεταξύ τους αλλά με μικρές διαφορές,» δήλωσε ο Vrana. «Γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ένα από αυτά, το οποίο είναι αναστέλλει τη διαίρεση των κυττάρων, γενικότερα. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι οι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές ενώσεις δεν φαίνεται να λειτουργούν μέσω των παραδοσιακών κανναβινοειδών υποδοχέων, αν και δεν είμαστε σίγουροι ακόμα για τον ακριβή μηχανισμό.»

Ο Vrana ανέφερε ότι ορισμένα είδη κυττάρων, όπως τα κύτταρα του δέρματος και του παχέος εντέρου, είναι πιο ευάλωτα σε καρκίνους διότι κάνουν συχνά διαιρέσεις. «Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται υπάρχει η πιθανότητα να μεταλλαχθεί και να συνεχίσει να διαιρείται ενώ δεν θα έπρεπε, και έτσι μπορεί να ξεκινήσει ένας καρκίνος. Επομένως, αν θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε το μήνυμα που δίνεται στα καρκινικά κύτταρα για να συνεχίσουν να διαιρούνται, θα μπορούσε να έχουμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τον καρκίνο.»

Τα κύτταρα του δέρματος και του παχέος εντέρου είναι πιο ευάλωτα σε καρκίνους

Ο Vrana δήλωσε ότι επειδή οι υπόλοιπες ενώσεις δεν φάνηκε να δουλεύουν μέσω του παραδοσιακού τρόπου μεταβίβασης μηνυμάτων του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των ενώσεων με τα καρκινικά κύτταρα και κατά πόσο οι ερευνητές θα καταφέρουν να κάνουν τις ενώσεις πιο ισχυρές και πιο αποτελεσματικές.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας και το Ίδρυμα Elliot S. Vesell.

Διάβασε για περισσότερες έρευνες πάνω στην ιατρική κάνναβη καθώς και για την κανναβιδιόλη σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού.

Πηγή: PennState University

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.