Κάνει ζημιά το σουβλάκι στο ενδοκανναβινοειδές;

Στην Ελλάδα είχαμε για χρόνια την λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται πως είναι ένα πολύ ισορροπημένο διατροφικό σύστημα το οποίο συμβάλει στην υγεία και την μακροζωία. Χαρακτηριστικά του τα όσπρια και τα δημητριακά, το πολύ ελαιόλαδο, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, όμως με μέτρο, και κυρίως το τυρί και το γιαούρτι. Η σχετικά περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, και μαζί τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά, μεγαλωμένα στην εύφορη μεσογειακή γη. Και δίπλα ένα ποτήρι με κρασί.

Ο εκδυτικισμός της Ελλάδας, ο οποίος συντελέστηκε μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, μετέβαλε τον τρόπο ζωής μας και μαζί πολλές συνήθειες. Ο ελληνικός καφές υποχώρησε μπροστά στον νες αρχικά, κι έπειτα σε καπουτσίνο, φρεντοτσίνο κτλ. Μια τέτοια αλλαγή ήταν και υποχώρηση της μεσογειακής διατροφής η οποία έδωσε την θέση της σε ένα διαφορετικό διαιτολόγιο με το κόκκινο κρέας να έχει μια πολύ κεντρική θέση. Και μαζί πολύ φαστ-φουντ. Σουβλάκι, σουτζουκάκι, κεμπάπ, γύρος και μπέργκερ τυλιχτά σε μια πίτα ή ένα τυποποιημένο ψωμάκι. Πίτσες και κόλες.

Μπορεί η κάνναβη να διορθώσει την ζημιά;

Φαίνεται, λοιπόν, πως η σύγχρονη δυτική διατροφή, συνοδεύεται από χημικές ενώσεις οι οποίες βγάζουν το ενδοκανναβοειδές σύστημα του ανθρώπου εκτός ισορροπίας. Μιλάμε για πράγματα όπως:

  • Μια υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Την δυσανάλογη πρόσληψη εξευγενισμένων αμύλων
  • Την υπερκατανάλωση Ω6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων

Μια αναφορά και μετα-ανάλυση του 2018 στο “Genetic Engineering and Biotechnology News” προσπάθησε να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους η σύγχρονη δυτική διατροφή, μοιάζει να είναι εκτός ισορροπίας. Κι ακόμη σημαντικότερο, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεών της.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της αναφοράς, μια τέτοια διατροφή αυξάνει στον άνθρωπο τις πιθανότητες για παχυσαρκία και γενικότερα για έναν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Το πιο σημαντικό όμως, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες κάνναβης επηρεάζονται σε μικρότερο ποσοστό από τους μη χρήστες.

Όπως φαίνεται, ο αυξημένος γλυκαιμικός δείκτης στην δυτική διατροφή επηρεάζει την σύνθεση δύο ενδοκανναβινοειδών: του AEA και του 2-AG. Αυτή η αναπροσαρμογή οδηγεί σε υπερδιέγερση των υποδοχέων CB1 το οποίο προκαλεί άμεση αύξηση στην αποθήκευση ενέργειας (περισσότερη ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος). Η χρήση θεραπευτικής κάνναβης όχι μόνο αποκαθιστά την ισορροπία, έτσι ώστε το ενδοκανναβινοειδές σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, αλλά φαίνεται πως βελτιώνει και την λειτουργία του μεταβολισμού.

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση, οι χρήστες κάνναβης —και παρά την σχετική λιγούρα που τους πιάνει — δείχνουν έναν καλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας από ότι οι μη χρήστες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Η κάνναβη το επιτυγχάνει αυτό ρυθμίζοντας μια πιο χαμηλή διέγερση στους υποδοχείς CB1. Είναι ενδιαφέρον πως μια  αυξημένη ανοχή στην κάνναβη βοηθάει στην διατήρηση του γλυκαιμικού δείκτη.

Δεν λέμε πως η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει κιλά, παρά πως ίσως μπορεί να τον φέρει πιο κοντά στις… μεσογειακές ισορροπίες.

Πηγή: rxleaf.com

Διάβασε επίσης: Πώς επηρεάζει η κάνναβη την όρεξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.