Σουηδία: Φυλακή σε 79χρονη για φαρμακευτική κάνναβη

Ηλικιωμένη γυναίκα στην πόλη Gävle της Σουηδίας, στα 79 της χρόνια, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση “για ναρκωτικά”, όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα Gefle Dagblad, την Δευτέρα. Η 79χρονη γυναίκα δήλωσε ότι η φαρμακευτική κάνναβη και οι αμφεταμίνες τη βοηθούν να ελέγχει τους πόνους της. Παραδέχτηκε επίσης ότι τα περίπου 90 γραμμάρια αμφεταμινών και τα 70 γραμμάρια κάνναβης που βρέθηκαν στο σπίτι της στο Gävle, ήταν δικά της.

Είπε ότι τα φάρμακα αυτά της είναι απαραίτητα για να ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο του ισχίου της. «Πονάει πολύ και αδιάκοπα, αλλά όταν την καπνίζω, αισθάνομαι καλύτερα», είπε στην Gefle Dagblad τον Νοέμβριο.

Η ποινή τεσσάρων μηνών είναι κατά την μακροχρόνια πολιτική της Σουηδίας εναντίον της κάνναβης, η οποία δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε “μαλακά και σκληρά ναρκωτικά”. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η γυναίκα θα μπορούσε να καταδικαστεί σε έξι μήνες, αλλά της δόθηκε μια ελαφρύτερη ποινή λόγω της προχωρημένης ηλικίας της.

Κριτική για την “πολιτική μηδενικής ανοχής”

Πριν τρία χρόνια, η Σουηδία δέχτηκε την κριτική της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Φλάβια Πανσιέρι η οποία είχε πει τότε: «Βλέπουμε τη Σουηδία ως μια χώρα πολύ προηγμένη και με τις πιο προοδευτικές πολιτικές και με εκπλήσσει το γεγονός ότι παραμένει πιο πίσω από πολλές άλλες χώρες όσον αφορά τις πολιτικές της για τα ναρκωτικά,» κι είχε προτείνει τότε στην Σουηδία να επανεξετάσει αυτήν την πολιτική της μηδενικής ανοχής, καθώς η ποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών «έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντικό εμπόδιο στο δικαίωμα στην υγεία.»

Όπως μας λέει ο Magnus, ένας Σουηδός φίλος του CannabisOne.gr:
«Δεν διαβλέπεται κάποια αλλαγή στο εγγύς μέλλον. Η Σουηδία έχει μια μακρά παράδοση μιας πολύ αυστηρής νομοθεσίας ακόμη κι απέναντι στο αλκοόλ. Μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στην σουηδική κοινωνία, ήδη από τον 17ο αιώνα. Πρέπει να είσαι Σουηδός για να μπορέσεις να κατανοήσεις πλήρως το βάθος αυτής της πολιτικής. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε μπίρα, εκτός από καταστήματα που ανήκουν στην κυβέρνηση κι αυτό σε πολύ συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας. Κρασί και άλλα οινοπνευματώδη δεν μπορούν να αγοραστούν ούτε από τοπικούς παραγωγούς. Απλά απαγορεύονται. Έτσι, ένα βήμα εμπρός, στο θέμα της κάνναβης είναι της τάξης του να να ταξιδέψουμε στα φεγγάρια του Δία και να ξεκινήσουμε αποικία.»

Ύστερα από χρόνια και την στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος αλλάζει, η Σουηδία φαίνεται πως βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Πηγές: TheLocal.se [1] [2]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.