Πώς επηρεάζει η κάνναβη την όρεξη;

Η κάνναβη είναι ένα φυτό που όπως φαίνεται περιέχει πάνω από 400 χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν διάφορες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενίοτε και αντίθετες μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σήμερα πολλές ερευνητικές εταιρίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο γνωστό και παρεξηγημένο φυτό το οποίο, με την αλλαγή της νομοθεσίας σε πολλές χώρες, μπαίνει αποφασιστικά στην φαρμακευτική, αφού η κάνναβη φαίνεται ικανή να αντιμετωπίσει από χρόνια άλγη μέχρι επιληπτικές κρίσεις. Έρευνες, ωστόσο, συνδέουν την κάνναβη και με την όρεξη.

Τρεις ουσίες της κάνναβης επηρεάζουν την όρεξη

Η κανναβινόλη (CBN), η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η τετραϋδροκανναβιβαρίνη  (THCV) είναι τρεις διαφορετικές ουσίες της κάνναβης που φαίνεται πως αλληλεπιδρούν με την όρεξη, μέσω του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος του ανθρώπου.

Η CBN επηρεάζει την όρεξη έμμεσα, καταπολεμώντας το αίσθημα της ναυτίας. Η THC, γνωστή για τις ψυχοδραστικές της ιδιότητες, είναι η βασική υπεύθυνη για τις λεγόμενες “λιγούρες” που προκαλεί η χρήση κάνναβης. Οι λιγούρες αυτές ίσως να μην είναι τελικά τόσο ανεπιθύμητες αφού θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς στους οποίους απαιτείται αύξηση βάρους.

Η ορμόνη που προκαλεί την πείνα

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα μέσω του υποθαλάμου πως το στομάχι είναι άδειο. Με αυτόν τον μηχανισμό ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται πως ήρθε η ώρα να φάει. Η THC φαίνεται πως δρα στους υποδοχείς CB1 και προκαλεί έκκριση της ορμόνης αυτής, εντείνοντας την πείνα.

Αισιοδοξία από τους ερευνητές

Στον αντίποδα έχουμε την THCV η οποία είναι κι αυτή μια χημική ουσία με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενη όσον αφορά στην μείωση ανεπιθύμητου βάρους, όπως λόγου χάρη σε διαβητικούς ή σε ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία. Δομικά μοιάζει με την THC, έχει ωστόσο διαφορετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση της όρεξης. Η THCV λοιπόν, φαίνεται πως μπλοκάρει τους υποδοχείς CB1 και CB2, περιορίζοντας την έκκριση της γκρελίνης, και άρα καταστέλλοντας το αίσθημα της πείνας, ενδεχομένως ανακόπτοντας έτσι και τη σχετική δράση της THC.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τις επιδράσεις που φαίνεται να έχει η κάνναβη στη ρύθμιση της όρεξης. Επιμένουν παρόλα αυτά πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες πάνω σε αυτόν τον τομέα. Αν αποδειχθεί πως η κάνναβη επηρεάζει σημαντικά την όρεξη, τότε η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων μπορεί να αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο.

Πηγές: ScienceDaily / TheGrowthOp

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πώς επηρεάζει η κάνναβη την όρεξη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.