Περού: «Μάνες είμαστε, όχι εγκληματίες»

«Μάνες είμαστε, όχι εγκληματίες» γράφει το σύνθημα στο μπλουζάκι στην φωτογραφία.

Από όσο φαίνεται και το Περού προχωρά σε σε νομοθετική αλλαγή σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη. Η νέα Υπουργός Υγείας Zulema Tomás, έχει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας την δημοσιοποίηση σχεδίου νόμου το οποίο θα κανονίζει την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Ενώ υπήρξε έγκριση για νομοσχέδιο ήδη από τον Οκτώβριο του 2017, έπειτα υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση η οποία έφερε δυσαρέσκεια στον κόσμο που το περίμενε. Σαν μην έφτανε αυτό, τον Μάιο του 2018 το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε ένα προσχέδιο το οποίο παρουσίαζε την κάνναβη σαν επικίνδυνη ουσία και περισσότερο κινούταν στις γραμμές της νομοθεσία για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

Σήμερα, κι έπειτα από έναν μεγάλο αγώνα του κόσμου, αυτό μοιάζει να αλλάζει. Έναν αγώνα που ξεκίνησε το 2014 και στον οποίο μεγάλη κινητήριος δύναμη υπήρξε από την αρχή και μέχρι σήμερα ο Σύλλογος Φαρμακευτικής Κάνναβης του Τρουχίγιο (Asociación Marihuana Medicinal Trujillo) και η πολύ δυναμική πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Μοντόγια (María Montoya). Στην προσπάθεια αυτή, να αναγνωριστεί η κάνναβη ως εναλλακτικό φάρμακο στην δημόσια υγεία των Περουβιανών, υπήρξαν κινητοποιήσεις, ακαδημαϊκές συναντήσεις με επαγγελματίες ιατρούς, χημικούς, φαρμακοποιούς και δικηγόρους με εξειδίκευση σε ιατρικά θέματα, και μια διαρκής κατάρτιση και ενημέρωση.

Ο δρόμος προς την νομιμοποίηση

“Με το λάδι της κάνναβης το αδιάκοπο βάσανο έπαψε.”

Η κα Μοντόγια μίλησε στο CannabisOne.gr: «Η νομιμοποίηση της κάνναβης στο Περού επιτεύχθηκε μέσα από μια μεγάλη κινητοποίηση με πορείες και διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας, με το Κοινοβούλιο, με την συλλογή υπογραφών, κι ένα μνημόνιο που παραδώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους από την Λίμα, και με μια ομάδα από επαγγελματίες, συντάξαμε σχέδια νόμου τα οποία παρουσιάσαμε και διαπραγματευτήκαμε με διάφορους βουλευτές.Τέλος συμμετείχαμε στην Επιτροπή Υγείας του Κοινοβουλίου όπου παρουσιάσαμε τα σύνθετα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά κι οι συγγενείς μας, και πώς με το λάδι της κάνναβης το αδιάκοπο βάσανο έπαψε, άλλαξε κι έδωσε την θέση του στη ηρεμία και μας έκανε να χαμογελάμε βλέποντας μια σταθερή, καθημερινή βελτίωση.»

Αριστερά: Η Μαριάν, κόρη της κας Μοντόγια, πριν την κάνναβη, τον Φεβρουάριο του 2016
Δεξιά: Η Μαριάν μετά από έναν χρόνο χρήσης ελαίου κάνναβης, το 2017

Ένας μακρύς αγώνας που σήμερα μοιάζει να δικαιώνεται για πράγματα που μια μέρα θα μοιάζουν αυτονόητα: την απρόσκοπτη πρόσβαση στην κάνναβη, ένα φάρμακο της φύσης το οποίο μπορεί να καλυτερέψει την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου που υποφέρει καθώς και των ανθρώπων που έχει γύρω του και τον βοηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.