Οι χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης ελαττώνουν τα συμβατικά φάρμακα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τη κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς φαίνεται να την εμπιστεύονται περισσότερο από το συμβατικό σύστημα υγείας πράγμα που μάλλον οφείλεται στο ότι διαπίστωσαν πως η κάνναβη έχει καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα από τα παραδοσιακά φάρμακα.

Σε μια εκδήλωση υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στις ΗΠΑ, ερευνητές μοίρασαν περίπου 400 έντυπα σε ασθενείς που χρησιμοποιούν τη φαρμακευτική κάνναβη, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της και τη στάση τους απέναντι στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο αμερικανικό περιοδικό ψυχοτρόπων φαρμάκων “Journal of Psychoactive Drugs”.

Η κάνναβη αποτελεί μια αποτελεσματική και αβλαβή εναλλακτική λύση

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν την κάνναβη σε διάφορες περιπτώσεις, όπως χρόνιους πόνους, μυϊκούς σπασμούς, άγχος και διαταραχές μετατραυματικού στρες. Οι περισσότεροι είπαν ότι η κάνναβη αποτελεί μια αποτελεσματική και σχετικά αβλαβή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συμβατικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα για αντίστοιχες παθήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, και σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης αξιολόγησαν την κάνναβη καλύτερα ως προς την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες, την ασφάλεια, την εθιστικότητα, τη διαθεσιμότητα και το κόστος. Λόγω της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης, το 42% σταμάτησε να παίρνει συμβατικά φάρμακα και το 38% τα ελάττωσε.

Τα φάρμακα που σταμάτησαν ή ελάττωσαν περισσότερο οι ασθενείς , ήταν οπιούχα αναλγητικά, μη οπιούχα αναλγητικά, βενζοδιαζεπίνες και αντικαταθλιπτικά.

Ανάγκη για περισσότερες μελέτες

Βέβαια, δεδομένου του ότι οι ασθενείς συμμετείχαν σε μια εκδήλωση υπέρ της μεταρρύθμισης, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα αποτελέσματα ούτως ή άλλως θα έκλιναν στο ότι η κάνναβη υπερτερεί έναντι των συμβατικών φαρμάκων.

Η έρευνα δείχνει μια τάση η οποία έχει φανεί και σε προηγούμενες μελέτες

Ακόμα κι έτσι, η έρευνα δείχνει μια τάση η οποία έχει φανεί και σε προηγούμενες μελέτες: η πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη φαίνεται πως οδηγεί κάποιους ασθενείς να διακόψουν ή να μειώσουν τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάποια από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

«Η μελέτη αυτή βοηθά στην απόκτηση γνώσης βασισμένης σε αποδείξεις στο θέμα του περιορισμού των βλαβών και για της προώθησης των οφελών που έχει η φαρμακευτική κάνναβη», γράφουν οι ερευνητές. «Δεδομένης της αυξανόμενης χρήσης της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς και της ευρείας χρήσης της για ψυχαγωγικούς λόγους και παρά την ποινικοποίηση, το σημερινό γενικό πλαίσιο δημόσιας υγείας, που επικεντρώνεται κυρίως στην εγκράτεια όσον αφορά την κάνναβη, φαίνεται να είναι παρωχημένο.»

« Όσοι εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της ιατρικής έχουν υποχρέωση να περιορίσουν τις βλάβες και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη στην υγεία των ανθρώπων και της κοινωνίας. Συνεπώς, χρειάζεται σοβαρή μελέτη και επιστημονική έρευνα για την φαρμακευτική κάνναβη,» καταλήγει η μελέτη.

Πηγή: MarijuanaMoment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.