Και οι Φιλιππίνες προς νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Καί οι Φιλιππίνες φαίνεται πως βαδίζουν προς νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είχε επίσης εγκριθεί παλαιότερα, το 2017, από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να νομιμοποιήσει και να ρυθμίσει την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης η οποία είναι γνωστό ότι βοηθάει στην θεραπεία χρόνιων και σοβαρών παθήσεων όπως είναι η αρθρίτιδα, η επιληψία και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο φαίνεται πως θα συνεχίσει να απαγορεύει την χορήγηση κάνναβης στην ακατέργαστη και καπνιζόμενη μορφή της.

Θα απαγορεύει την ακατέργαστη και καπνιζόμενη μορφή

Ήδη πριν ακόμα γίνει πρόεδρος της χώρας ο Rodrigo Duterte (στην εικόνα, πιο πάνω) είχε δηλώσει πως είναι υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης καθώς πρόκειται «πλέον για ένα συστατικό της σύγχρονης ιατρικής.» Σε συνέντευξη τύπου τον Δεκέμβριο, ο προεδρικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως ο Duterte θα υπογράψει οποιοδήποτε νομοσχέδιο υπάρξει για νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο Πρόεδρος της Γερουσίας Vicente Sotto III έχει δηλώσει πως ουσιαστικά δεν χρειάζεται να περάσει ειδικό νομοσχέδιο που να νομιμοποιεί την φαρμακευτική κάνναβη καθώς αυτή είναι ήδη νόμιμη σύμφωνα με παλαιότερο νόμο κι εφόσον χρησιμοποιηθεί κατάλληλα για φαρμακευτική αγωγή.

Η τέως πρόεδρος Αρόγιο, παραδέχεται πως κάνει χρήση φαρμακευτικής κάνναβης
Η Gloria Macapagal-Arroy

Υπάρχει πάντως ένα γενικότερα θετικό κλίμα στις Φιλιππίνες και αξίζει να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο έχει συνεργαστεί η Gloria Macapagal-Arroyo, η οποία διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2001 μέχρι το 2010, και η οποία έχει και αυτή ταχθεί ανοιχτά υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η κα Αρόγιο υποφέρει από πολυεπίπεδη σπονδύλωση, μια πάθηση που εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και η οποία της προκαλεί έντονους πόνους στον λαιμό. Έχει παραδεχτεί λοιπόν πως κάνει χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και σε χώρες όπου αυτό επιτρέπεται. Όπως δήλωσε: «Συνέταξα αυτό το νομοσχέδιο διότι πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει εμένα αλλά και άλλους ανθρώπους.»

Οι Φιλιππίνες έρχονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ταϊλάνδης, δημιουργώντας μαζί ένα κλίμα προόδου στην Νοτιοανατολική Ασία, στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης.

Πηγή: CNN Philippines [1] [2]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.