Ο χρόνιος πόνος βασική αιτία για την φαρμακευτική κάνναβη

Αργά αλλά σταθερά και σε διάφορα σημεία του κόσμου, το στίγμα που μέχρι πρότινος έφερε η χρήση κάνναβης αρχίζει να υποχωρεί. Ήδη από την δεκαετία του ‘90 ξεκίνησε ένας αγώνας από υποστηρικτές του φυτού για την αναγνώρισή του ως μια βιώσιμη θεραπεία στην περίπτωση διαφόρων παθήσεων

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία δημοσιεύτηκε στα χρονικά της εφημερίδας Health Affairs, μελετά σε βάθος τους λόγους για τους οποίους γίνεται χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στις ΗΠΑ.

«Πραγματοποιήσαμε την έρευνα αυτή διότι θέλαμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος χρησιμοποιεί την φαρμακευτική κάνναβη και εάν οι λόγοι αυτοί είναι ιατρικά τεκμηριωμένοι,» υποστηρίζει ο βασικός συγγραφέας Kevin Boehnke, Ph.D., ερευνητής στο Τμήμα Αναισθησιολογίας καθώς και στο Κέντρο Αντιμετώπισης Χρόνιου Πόνου και Κοπώσεως (Chronic Pain and Fatigue Research Center). Αυτός και οι συνεργάτες του πήραν δεδομένα από τις πολιτείες των ΗΠΑ όπου η φαρμακευτική χρήση κάνναβης είναι νόμιμη.

Το άρθρο αποτελεί το απόσταγμα από 10.000 προηγούμενα επιστημονικά συγγράμματα

«Εφόσον η πλειοψηφία των πολιτειών στις ΗΠΑ έχει νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς θα μπορέσουμε να την ρυθμίσουμε σωστά και πώς θα ενσωματώσουμε την κάνναβη με ασφάλεια στην ιατρική πρακτική,» συμπληρώνει.

Για να εξεταστούν μοτίβα στην χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, οι ερευνητές ομαδοποίησαν παθήσεις σε κατηγορίες σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του National Academies of Sciences, Engineering and Medicine πάνω στην κάνναβη και τα κανναβινοειδή. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε το 2017 και αποτελεί το απόσταγμα από 10.000 προηγούμενα επιστημονικά συγγράμματα επάνω στην χρήση της φαρμακευτικής και ψυχαγωγικής κάνναβης και των συνεπειών της στην υγεία.

Αδιάσειστα στοιχεία

Σύμφωνα με το άρθρο, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως ο χρόνιος πόνος, η ναυτία και η έμεση λόγω χημειοθεραπείας καθώς επίσης και τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) βελτιώθηκαν ως αποτέλεσμα της θεραπείας με κάνναβη.

Mε τα διαθέσιμα δεδομένα, διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των αδειοδοτημένων χρηστών αυξήθηκε κάθετα με την πάροδο του χρόνου και πως η πλειοψηφία των χρηστών αυτών, και συγκεκριμένα ένα 85,5%, αναζήτησε θεραπεία για ιατρικά τεκμηριωμένες παθήσεις, με τον χρόνιο πόνο να αντιστοιχεί στο 62,2%.

«Η διαπίστωση αυτή συνάδει με τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιου πόνου, ο οποίος υπολογίζεται πως ταλαιπωρεί περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς,» λέει ο Kevin Boehnke.

Υπάρχει ελάχιστη καθοδήγηση διαθέσιμη για τους γιατρούς

Οι ίδιοι ερευνητές ωστόσο, υποστηρίζουν πως υπάρχει ελάχιστη καθοδήγηση διαθέσιμη για τους γιατρούς εκείνους που ψάχνουν τρόπους ώστε να συμβουλέψουν σωστά τους ασθενείς τους πάνω στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Συμπληρώνουν επίσης πως η κανναβιδιόλη (CBD) μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμη να θεωρηθεί θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Αυτό από την άποψη πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια κανναβινοειδή και ποια χορήγηση είναι καλύτερα για κάθε είδος πόνου πράγμα που αναμένεται να αλλάξει με περισσότερες έρευνες και δοκιμές πάνω στη CBD και στον χρόνιο πόνο.

Πηγή: University of Michigan Health Lab

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο χρόνιος πόνος βασική αιτία για την φαρμακευτική κάνναβη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.