Επερχόμενη μελέτη για την κανναβιδιόλη ως θεραπεία για τις ψυχώσεις

Τρεις μεγάλες έρευνες θα ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της κανναβιδιόλης (CBD) ως θεραπεία των ψυχώσεων μέσα από χρηματοδότηση ύψους 16,5 εκατομμυρίων λιρών.

Το wellcome.org χορήγησε στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Οξφόρδης 16,5 εκατ. λίρες για το πρόγραμμα STEP (Stratification & Treatment in Early Psychosis) στο πλαίσιο υποστήριξής του για την έρευνα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 1.000 συμμετέχοντες σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί κατά πόσον η CBD θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για τις ψυχώσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NHS, ψύχωση ονομάζεται όταν οι άνθρωποι χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Τα δύο κύρια συμπτώματα είναι οι ψευδαισθήσεις (hallucinations) και οι παραληρητικές ιδέες (delusions). Με τις παραισθήσεις το άτομο ακούει, βλέπει και σε ορισμένες περιπτώσεις αισθάνεται, μυρίζει ή και γεύεται πράγματα που δεν υπάρχουν έξω από το μυαλό του, ενώ οι ψευδαισθήσεις προκαλούν στο άτομο ισχυρές πεποιθήσεις τις οποίες δεν συμμερίζονται οι υπόλοιποι.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 35 κέντρα παγκοσμίως και θα συντονίζεται από το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας SANE του Πρίγκιπα της Ουαλίας». Η Jazz Pharmaceuticals προμήθευσε την κανναβιδιόλη για τις δοκιμές δωρεάν.

Ο καθηγητής McGuire είπε:

Η κανναβιδιόλη είναι μία από τις πιο υποσχόμενες νέες θεραπείες για τα άτομα με ψύχωση. Αυτή η μελέτη θα είναι η πρώτη που θα αξιολογήσει την κανναβιδιόλη σε μεγάλο αριθμό ατόμων με ψύχωση ή ψυχωσικά συμπτώματα και συγκεντρώνει πολλά από τα κορυφαία κέντρα που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, σε όλο τον κόσμο.

Πολλά άτομα με ψύχωση είναι ανοιχτά στο να δοκιμάσουν την κανναβιδιόλη και προηγούμενες μελέτες μικρότερης κλίμακας έχουν δείξει ότι αυτή έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Εκτός από τη θεραπεία της ψύχωσης, η οποία έχει αποδειχθεί, η μελέτη θα διερευνήσει επίσης κατά πόσον η κανναβιδιόλη μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ψύχωσης σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να την αναπτύξουν.

Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να μας προσφέρει ένα νέο είδος θεραπείας για την ψύχωση και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στην wellcome και την Jazz Pharmaceuticals που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί.

Η κανναβιδιόλη της μελέτης

Η κανναβιδιόλη της μελέτης εξάγεται από το φυτό της κάνναβης και έχει τουλάχιστον 99% καθαρότητα. Οι συνήθεις δυσμενείς ψυχοδραστικές επιδράσεις που απαντώνται στο φυτό της κάνναβης έχουν αφαιρεθεί. Η μορφή της κανναβιδιόλης που χρησιμοποιείται στη μελέτη είναι η ίδια με την κανναβιδιόλη που ονομάζεται Epidyolex, η οποία έχει εγκριθεί για χρήση για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά.

Η Lynsey Bilsland, επικεφαλής του τμήματος μετάφρασης για την ψυχική υγεία στο Wellcome, δήλωσε:

Η μελέτη είναι πολύ σημαντική: Αυτό το συναρπαστικό πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε αν η κανναβιδιόλη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ψυχώσεων σε διάφορα στάδια, κάνοντας δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα.

Τα αντιψυχωσικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ψύχωσης όμως μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες. Οι ασθενείς συχνά σταματούν να τα παίρνουν και επιπλέον, δεν λειτουργούν για όλους. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να διερευνήσουμε δρόμους όπως αυτός για νέες θεραπείες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτών των δοκιμών, οι ερευνητές στοχεύουν να εντοπίσουν βιοδείκτες (βιολογικά σημάδια) που να υποδεικνύουν ότι ένας ασθενής μπορεί να ανταποκριθεί καλά στη θεραπεία. Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη εξατομίκευση της θεραπείας στο μέλλον.

Θα συμμετάσχουν 1000 άτομα

Οι συμμετέχοντες θα αξιολογηθούν πριν και μετά τη θεραπεία χρησιμοποιώντας μια σειρά από κλινικές, ψηφιακές, γνωστικές, νευροαπεικονιστικές και αιματολογικές μετρήσεις για να κατανοήσουν πώς δρα η κανναβιδιόλη ώστε να παράξει αποτελέσματα, και για να εντοπίσουν παράγοντες που προβλέπουν το πώς ανταποκρίνεται κάποιος στη θεραπεία για την ψύχωση.

Οι κλινικές δοκιμές θα χωρίσουν τους συμμετέχοντες σε μία ομάδα που θα λάβει θεραπεία με εικονικό φάρμακο (placebo) και σε μία ομάδα που θα λάβει κανναβιδιόλη. Τα φάρμακα θα χορηγούνται παράλληλα με την καθιερωμένη θεραπεία της ψύχωσης.

πηγή: healtheuropa.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.