Η πλήρης κάνναβη αποτελεσματικότερη από το Epidiolex
Μια νέα έρευνα από το Ισραήλ, μαζί με αναφορές από ασθενείς, διαπιστώνουν πως το γνωστό σκεύασμα Epidiolex χάνει την αποτελεσματικότητά του σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών και κατά την διάρκεια ενός χρόνου.
Το φαινόμενο αυτό είναι χαρακτηριστικό για αντιεπιληπτικά φάρμακα
Έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από τότε που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ ενέκρινε, για πρώτη φορά, ένα φάρμακο το οποίο είναι παράγωγο της κάνναβης και ονομάζεται Epidiolex. Το φάρμακο αυτό που αποτελείται κυρίως από εκχύλισμα κανναβιδιόλης (CBD) απευθύνεται κυρίως στην θεραπεία δύο ειδών επιληψίας: του συνδρόμου Dravet και του συνδρόμου Lennox-Gastaut. Δυστυχώς, οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές φανερώνουν πως το Epidiolex χάνει την αποτελεσματικότητά του για πολλούς ασθενείς κατά την διάρκεια ενός χρόνου. Το φαινόμενο αυτό είναι χαρακτηριστικό για αντιεπιληπτικά φάρμακα μα ταυτόχρονα απογοητευτικό για ένα φάρμακο το οποίο βασίστηκε στην κάνναβη.
Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ένα πόσιμο διάλυμα το οποίο χορηγείται δύο φορές την ημέρα και το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρία GW Pharmaceuticals. Επίσης, δεν περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC η οποία εμπεριέχεται στην κάνναβη.
Πριν την έγκριση από τον FDA, η GW Pharmaceuticals διεξήγαγε κλινικές δοκιμές οι οποίες απέδειξαν ότι το Epidiolex μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας επιληπτικών κρίσεων σχετικών με επιληπτικά σύνδρομα. Η διάρκειά του παρόλα αυτά αμφισβητείται.
Το Epidiolex χάνει την αποτελεσματικότητά του μετά από εφτά μήνες
Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας από το Ισραήλ φανέρωσαν πως παρά τον ενθουσιασμό γύρω από το Epidiolex, το καινούριο αυτό φάρμακο δείχνει να χάνει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου. Στην έρευνα αυτή, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών ανέπτυξαν ανοχή στο φάρμακο μετά από μια ασυμπτωματική περίοδο. Μια τέτοια περίοδος είναι γνωστή στην φαρμακευτική και διαρκεί κατά μέσο όρο εφτά μήνες.
Το ένα τρίτο των ασθενών ανέπτυξαν ανοχή στο φάρμακο
Ο Dr. Fred Lado, επικεφαλής του τμήματος επιληψίας του Northwell Health’s for Queens and Long Island της Νέας Υόρκης, είπε πως «Συχνά κάνουμε λόγο για μια ασυμπτωματική περίοδο όταν οι ασθενείς ξεκινούν την πρόσληψη ενός νέου φαρμάκου. Πολλοί από αυτούς μετά υποτροπιάζουν.» Για το Epidiolex, αυτό φαίνεται να συμβαίνει στους εφτά μήνες.
Η ισραηλινή έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Tel Aviv Sourasky Medical Center’s Dana-Dwek, Children’s Hospital in Israel, και καθοδηγήθηκε από τον Dr. Shimrit Uliel-Sibony, Head of the Pediatric Epilepsy Service.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνέλευση της American Epilepsy Society στη Νέα Ορλεάνη. Οι ερευνητές δοκίμασαν το φάρμακο σε ένα ποικιλόμορφο ανθρώπινο δείγμα. Ορισμένοι από τους ασθενείς έπασχαν από τα σύνδρομα Lennox-Gastaut και Dravet, ενώ άλλοι από άλλους τύπους επιληψίας. Αρχικά, περίπου το 75% απάντησε θετικά στην θεραπεία, όμως σε διάρκεια εφτά μηνών το ένα τρίτο εμφάνισε ανοχή στο φάρμακο.
Αύξηση της δόσης δεν έφερε αποτέλεσμα στο ήμισυ των ασθενών
Οι ερευνητές έπρεπε να αυξήσουν τη δόση του φαρμάκου κατά 30%, ώστε ασθενείς που παρουσίασαν ανοχή εκ νέου να επωφεληθούν το ίδιο με πριν. Από αυτούς, το 50% απάντησε θετικά στην αύξηση της δόσης ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς δεν είδαν κάποια βελτίωση.
Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς έπρεπε να σταματήσουν την πρόσληψη του φαρμάκου εξαιτίας ανεπιθύμητων παρενεργειών όπως ναυτία, έμεση, ανορεξία και αυξημένη υπνηλία.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως όσο κι αν το Epidiolex φαινόταν να είναι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο καταπολέμησης των επιληπτικών κρίσεων, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί το “μαγικό χάπι” κατά της επιληψίας, ειδικά στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης θεραπείας.
Ο Dr. Shlomo Shinnar, πρόεδρος της American Epilepsy Society σημειώνει πως η διαπίστωση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, αφού όλα τα φάρμακα που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται, αντικαθίστανται από κάποιο άλλο φάρμακο, συνήθως μετά από τον χρόνο χρήσης τους, ακόμη κι αν φέρνουν αποτέλεσμα.
Η κάνναβη πλήρους φάσματος κρατά την αποτελεσματικότητά της στον χρόνο
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα πραγματοποιείται με σκοπό να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της CBD στον έλεγχο επιληπτικών κρίσεων. Μια έρευνα που διεξάχθηκε το 2014 στο Children’s Hospital του Κολοράντο, έδειξε θετικά αποτελέσματα όταν η από του στόματος κάνναβη χορηγήθηκε σε 58 παιδιά, με σκοπό την καταπολέμηση της “δυσίατης” ή ανθεκτικής επιληψίας.
Δεν παρατηρήθηκε μείωση στα αποτελέσματα με την πραγματική κάνναβη
Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση της δραστηριότητας της επιληψίας σε ποσοστό 48,3% των παιδιών που έλαβαν μέρος στο ανθρώπινο δείγμα. Επιπλέον, οι γονείς των παιδιών ανέφεραν βελτίωση όσον αφορά στην πνευματική διαύγεια, συμπεριφορά καθώς και στον λόγο των συγκεκριμένων παιδιών. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως δεν παρατηρήθηκε μείωση στα αποτελέσματα με την πραγματική κάνναβη.
Το Epidiolex είναι νόμιμο σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ, εφόσον συνταγογραφηθεί. Από την άλλη όμως, η φαρμακευτική κάνναβη είναι ακόμη παράνομη σε όλες της πολιτείες των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει πως οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο φαρμακευτικό σκεύασμα Epidiolex χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ένα φάρμακο με μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.
Πηγή: rxleaf.com