Η κάνναβη φαίνεται πως προκαλεί αλλαγές στο σπέρμα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Duke της Β. Καρολίνα στις ΗΠΑ, η κάνναβη φαίνεται πως προκαλεί γενετικές αλλαγές στο σπέρμα. Πιο συγκεκριμένα, και στο πλαίσιο κινητοποίησης περί νομιμοποίησης της κάνναβης διεθνώς, οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα πως γενετικές αλλαγές που διαπίστωσαν στο σπέρμα ήταν αποτέλεσμα της τροποποιημένης μεθυλίωσης του DNA.

Με άλλα λόγια, η συχνή και συστηματική κατανάλωση κάνναβης φαίνεται πως μεταβάλλει τη μεθυλίωση του DNA στο σπέρμα με αποτέλεσμα να αλλάζει το γενετικό του υλικό. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι συνέπειες του φαινομένου αυτού δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη που σημαίνει πως δεν γνωρίζουν αν οι επιπτώσεις του είναι θετικές, αρνητικές, αναστρέψιμες ή μόνιμες.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως συχνός χρήστης ορίζεται αυτός που καταναλώνει κάνναβη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για έξι μήνες, γι’ αυτό άλλωστε και αντενδείκνυται η χρήση της σε άνδρες οι οποίοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά. Το τελευταίο συνίσταται λόγο έλλειψης στοιχείων όσον αφορά τις επιπτώσεις της κάνναβης στο έμβρυο.
Αυτό το οποίο θέλουν να εξακριβώσουν οι επιστήμονες είναι η αναστρεψιμότητα των γενετικών αλλαγών εφόσον ο χρήστης σταματήσει την κατανάλωση κάνναβης. Η μελέτη έγινε σε 24 άνδρες ενώ προηγήθηκε η ίδια μελέτη σε αρουραίους. Ο επικεφαλής της έρευνας Σκοτ Κόλινς επισημαίνει πως οι συνέπειες της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της πιο δραστικής ουσίας της κάνναβης, σε άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ακόμη υπό μελέτη.

Παρόλα αυτά, γνωστές είναι οι γενετικές αλλαγές που προκαλούν στο σπέρμα ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο, στα επιβραδυντικά φλόγας των πυροσβεστήρων και στα φυτοφάρμακα. Το ίδιο έχει αποδειχθεί και για διάφορους άλλους παράγοντες, καθώς και για συνήθειες που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Πηγή: medicalxpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.