Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει σε διαταραχές λόγω αλκοόλ;

Μπορεί άραγε η κάνναβη να βοηθήσει στην περίπτωση του αλκοολισμού; Εάν θα μπορούσε, αυτό θα γινόταν ένα νέο ορόσημο για τους 33.000.000 Αμερικανούς, που υποφέρουν από διαταραχές λόγω χρήσης αλκοόλ, την ουσία με την συχνότερη χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Εκτιμάται ότι ετησίως πεθαίνουν λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ περίπου 88.000 Αμερικανοί .

Τα αρχεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι σε πολιτείες με φαρμακευτική κάνναβη, η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων μειώθηκε σημαντικά. Επιπλέον, στις εν λόγω πολιτείες, οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιούχων μειώθηκαν κατά 25%.

Υποκατάσταση του αλκοόλ από κάνναβη

Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ αλκοόλ και κάνναβης γίνεται να υπάρξει υποκατάσταση. Στον Καναδά, αξιολογήθηκαν πάνω από 400 ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιούν τη φαρμακευτική κάνναβη και διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από το 41% χρησιμοποιούσαν τη κάνναβη ως υποκατάστατο του αλκοόλ. Οι τρεις κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό ήταν η εμφάνιση λιγότερων συμπτωμάτων στέρησης, λιγότερων παρενεργειών και η καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Σε άλλη μελέτη, πάνω σε 350 χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης στην Καλιφόρνια, το 40% δήλωσε ότι αντικατέστησε το αλκοόλ με κάνναβη. Παραδόξως, σχεδόν οι μισοί από αυτούς ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τη κάνναβη «για να ανακουφιστούν από τον πόνο κάποιου τραύματος που σχετίζεται με το αλκοόλ.»

Η κάνναβη δεν προκαλεί ηπατική νόσο ή καρδιοπάθειες

Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί και τα χιλιάδες ιδιωτικά κέντρα θεραπείας, που πιστεύουν ότι το ζητούμενο είναι η απόλυτη αποχή, μπορεί να ισχυρίζονταν πως το να οδηγείς κάποιον που πάσχει από διαταραχές λόγω χρήσης αλκοόλ, στην κάνναβη, μάλλον απλά οδηγεί σε έναν δυνάμει νέο κίνδυνο. Άλλωστε, σχεδόν το 9% των χρηστών κάνναβης είναι πιθανό να αναπτύξει διαταραχή χρήσης ουσιών.

Στην πράξη όμως, δεν μπορούν να συντονιστούν όλοι με απόλυτη ευλάβεια με την φιλοσοφία της απόλυτης αποχής ή να αντέξουν το κόστος της αποχής από την εργασία τους για απεξάρτηση σε κάποιο κέντρο θεραπείας. Ίσως λοιπόν η κάνναβη να μπορεί να αποτελέσει μια ανεκτίμητη εναλλακτική επιλογή.

Από όσο τουλάχιστο είναι γνωστό, η κάνναβη δεν προκαλεί και δεν συμβάλει, στην ηπατική νόσο, στις καρδιοπάθειες, στο εγκεφαλικό, στις διαταραχές του ύπνου, στην κατάθλιψη και σε ένα πλήθος άλλων παθήσεων οι οποίες σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Κάποιοι που είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν τις δύο διαφορετικές εμπειρίες καταλήγουν πως η κάνναβη είναι 100 φορές ασφαλέστερη από το αλκοόλ.

Η νομοθεσία απέναντι σε αλκοόλ και κάνναβη

Πολλές φορές διατυπώνεται από τον απλό κόσμο, κι εδώ στην Ελλάδα, το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια ουσία όπως το αλκοόλ, στο οποίο οφείλονται ισχυροί εθισμοί, διαταραχές και θάνατοι είτε από προβλήματα υγείας, είτε από τροχαία, και το οποίο καταλήγει να πωλείται νοθευμένο (οι λεγόμενες “μπόμπες”) ακόμα και σε νέους να είναι ελεύθερο, και ένα φυτό πολύ λιγότερο επικίνδυνο, να είναι απαγορευμένο.

Στις ΗΠΑ πάντως, πέρα από την απελευθέρωση της ψυχαγωγικής κάνναβης σε διάφορες πολιτείες, φαίνεται πως οι νομοθετικής αλλαγές προχωρούν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου ο νόμος θα συμπεριφέρεται σε κάνναβη και αλκοόλ το ίδιο.

Πηγή: TheGrowthOp

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.