Η χρήση κάνναβης δεν σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο

Η χρήση της κάνναβης, είτε περιστασιακή είτε μακροχρόνια, δεν σχετίζεται με αλλαγές στον φλοιό του εγκεφάλου, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στα χρονικά της ιατρικής εφημερίδας European Neuropsychopharmacology.

Μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και την Ολλανδία αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης κάνναβης και την μορφολογία του εγκεφάλου στα πλαίσια μιας μελέτης cohort στην οποία συμμετείχαν 261 άτομα. Τα 141 άτομα έκαναν συστηματική και μακροχρόνια χρήση κάνναβης ενώ τα υπόλοιπα συμμετείχαν ως ανθρώπινο δείγμα για σύγκριση. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη φλοιώδη επιφάνεια του εγκεφάλου, δηλαδή αλλαγές που θα μπορούσαν να καταλογιστούν στη χρήση κάνναβης ή στην εξάρτηση από αυτήν, καθώς και στην ηλικία έναρξης χρήσης κάνναβης.

Οι συντάκτες της έρευνας κατέληξαν πως η απουσία ευρημάτων σε μια σημαντική έρευνα όπως αυτή, υποδηλώνει πως η μορφολογία του εγκεφαλικού φλοιού ίσως να είναι λιγότερο συσχετιζόμενη με τη μακροχρόνια χρήση κάνναβης, όπως θεωρούνταν δεδομένο στο παρελθόν.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα συνάδουν και με ευρήματα από άλλες πρόσφατες μελέτες όσον αφορά την απεικόνιση του εγκεφάλου, τις οποίες μπορεί κανείς να βρει εδώ, εδώ και εδώ. Το κοινό πόρισμα της παρούσας μελέτης με τις μελέτες που παρατέθηκαν παραπάνω είναι πως τα αποτελέσματά τους είναι αντιφατικά σε σχέση με τα αποτελέσματα μιας γνωστής μελέτης του 2014, η οποία υποστηρίζει πως ακόμη και η περιστασιακή χρήση της κάνναβης σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο νέων ανθρώπων.

Πηγή: norml.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.