Καναδάς: Κόμικς ενημέρωσης για την κάνναβη

Στον Καναδά, ο οποίος είναι από τους πρωτοπόρους στον πλανήτη στην αλλαγή κουλτούρας για την κάνναβη, η κυβέρνηση των Βορειοδυτικών Εδαφών κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα, μια σειρά από κόμικς σε μια ενημερωτική εκστρατεία για την χρήση του φυτού. Υπήρξε συγχρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία σκοπεύει να επενδύσει τα επόμενα τρία χρόνια 1,8 εκ. δολάρια για σχετική ενημέρωση στα Βορειοδυτικά Εδάφη. Η πρώτη αυτή κίνηση αφορά κόμικς επαυξημένης πραγματικότητας, κατά την τεχνική ορολογία.

Πώς δουλεύει η επαυξημένη πραγματικότητα;

Πρόκειται για κόμικς τυπωμένα σε μεγάλα πόστερ. Έχοντας κατεβάσει την σχετική εφαρμογή στο κινητό, μπορείς να στοχεύσεις σε κάποιο κόμικ με την κάμερα, και τότε αυτό αποκτά κίνηση και ζωντανεύει στην οθόνη του κινητού σου. Οι ήρωες κινούνται και μιλάνε μεταξύ τους, λύνοντας ενδεχομένως απορίες, κι ενημερώνοντας για την χρήση της κάνναβης.

Για παράδειγμα, στο κόμιξ “Homegrown” (τίτλος ο οποίος παραπέμπει σε καλλιέργεια κατ’ οίκον), ένας άντρας και μια έγκυος σκέφτονται να καπνίσουν κάνναβη όταν το βόρειο σέλας επεμβαίνει: «Μια στιγμή, παιδιά! Η κάνναβη μπορεί να είναι νόμιμη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ασφαλής για μια έγκυο. […] Όταν την καπνίζεις, την ατμίζεις ή την τρως, η THC —η ουσία που σε φτιάχνει— περνάει και στο μωράκι.» Βέβαια, σημειώστε εδώ πως η αναφορά είναι στην THC και άρα, δεν αφορά απαραίτητα λαδάκια κανναβιδιόλης (CBD), η οποία δεν είναι ψυχοτρόπος και έχει μια γενικότερη αποδοχή ως ασφαλής.

Σε επόμενη ερώτηση της γυναίκας: «Τί γίνεται αν έχω πρωινή ναυτία; Άκουσα πως το να καπνίσεις φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό,» το σέλας της απαντά πως δεν είναι ασφαλές και θα πρέπει να έρθει σε επαφή και να ζητήσει βοήθεια από τον γιατρό της.

Ο Cody Fannel μπροστά από τα έργα του

Ο Cody Fennel είναι ο καλλιτέχνης πίσω από τα κόμικς. Λέει πως όσο εργαζόταν στο πρότζεκτ, το σενάριο άλλαζε διαρκώς. Λέει επίσης πως χρειάστηκε πολλή έρευνα μέχρι να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα το οποίο έπειθε όλους τους πως ήταν πλέον κατάλληλο να δημοσιευθεί.

Άλλα θέματα τα οποία καλύπτονται είναι η χρήση κάνναβης σε νεαρή ηλικία, το περιστασιακό κάπνισμα και το κάπνισμα κατά την οδήγηση.

Έπεται συνέχεια

Παρότι τα κόμικς φαίνεται πως κάνανε αίσθηση ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, ο Υπουργός Υγείας Glen Abernethy παραδέχτηκε πως μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τον καθένα και γι’ αυτό και έπεται δεύτερη φάση στην εκστρατεία. Η τοπική κυβέρνηση σχεδιάζει να φτιάξει πλάνο προσέγγισης για κάθε επιμέρους νομό ξεχωριστά, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν, για παράδειγμα, θεατρικές παραστάσεις.

Πηγή: cbc.ca

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.