Η Σκωτσέζα που άλλαξε τον νόμο
Μια μητέρα μπορεί να κινήσει Γη και Ουρανό για το παιδί της και η Κάρεν Γκρέι (Karen Gray) στην Σκοτία, είναι άλλη μια απόδειξη και μόνο για τις 270.000 υπογραφές που κατάφερε να μαζέψει και να παραδώσει στην Downing Street, οι οποίες οδήγησαν σε αναθεώρηση της νομοθεσίας και στο πράσινο φως για την φαρμακευτική κάνναβη, στην Βρετανία. Για την συλλογή υπογραφών χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα 38 degrees, και υπήρξε κι υποστήριξη από την Christine Jardine, κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Δυτικού Εδιμβούργου.
Η κανναβιδιόλη χάνει την δύναμή της, με τον καιρό
Οι κρίσεις μειώθηκαν από πέντε λεπτά σε ένα
Ο γιος της κας Γκρέι, ο Μάρεϊ, πάσχει από το Σύνδρομο Doose ή αλλιώς από μυοκλονική-αστατική επιληψία. Θεραπεία με το Epidiolex, το οποίο αποτελείται κατά βάση από κανναβιδιόλη (CBD), μια από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη, έφερε αποτελέσματα μειώνοντας τον χρόνο των κρίσεων από πέντε λεπτά σε ένα λεπτό, αλλά χωρίς να καταφέρει να τις εξαλείψει τελείως.
Η κα Γκρέι μίλησε στο CannabisOne.gr: «Η κανναβιδιόλη μόνη δούλεψε αλλά φαίνεται πως έχει αρχίσει να χάνει πια την δραστικότητά της. Επίσης, όταν ο Μάρεϊ αρπάξει κάποιο κρύωμα, το Epidiolex σταματά να δουλεύει. Αυτό που χρειάζεται είναι έλαιο από όλο το φυτό, που να περιέχει περισσότερα κανναβινοειδή, που να έχει μια μεγαλύτερη διάρκεια, και που να τον ανακουφίζει όταν έχει κρίσεις.»
Ο νόμος υπάρχει αλλά δεν φτάνει στον ασθενή
Ο σκόπελος σε αυτό είναι οι οδηγίες του Βρετανικού Παιδιατρικού Νευρολογικού Συλλόγου (BPNA) ο οποίος έχει δηλώσει πως «το THC είναι επικίνδυνο για έναν αναπτυσσόμενο εγκέφαλο». Μόνο που η Κάρεν ενίσταται: «Δεν έχουν διεξάγει κάποια έρευνα και άρα είναι υπό αμφισβήτηση το πώς “γνωρίζουν” κάτι τέτοιο. Οι οδηγίες τους κάνουν επιφυλακτικούς τους γιατρούς στο να συνυπογραφούν οτιδήποτε με THC πράγμα που αφήνει το μονοπώλειο στην GW Pharma.»
Διάθεση του Epidiolex σε… δέκα ασθενείς
Όμως ακόμα και στο Epidiolex έχουν αυτήν την στιγμή πρόσβαση πολύ λίγοι κι αυτήν την στιγμή, και μέχρι να πάρει άδεια, διατίθεται από την GW Pharma μόνο σε δέκα παιδιά, σε ολόκληρη την Σκοτία. Παιδιά με σοβαρές επιληψίες, όπως το Σύνδρομο Lennox-Gastaut, το Σύνδρομο Dravets και το Σύνδρομο Doose. «Όλοι οι υπόλοιποι, είναι για την ώρα αφημένοι στην μοίρα τους. Η κυβέρνηση τα έχει χαμένα, δεν ξέρει τί κάνει. Απελευθέρωσαν την κάνναβη για να καλοπιάσουν την κοινή γνώμη, όμως η κάνναβη δεν είναι ακόμη πραγματικά προσβάσιμη,» μας λέει η κα Γκρέι.
Η Κάρεν Γκρέι πιστεύει πως στο μέλλον η κατ’ οίκον καλλιέργεια και η παρασκευή λαδιού από τον ίδιο τον ασθενή μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή: «Είναι πολύ εύκολο να το κάνεις κανείς, δεν θα κοστίζει τίποτε στο εθνικό σύστημα υγείας και επιπλέον θα μειώσει το κόστος των οπιούχων, να μην μιλήσουμε και για τους θανάτους οι οποίοι συνδέονται με φάρμακα. Η κάνναβη δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν θα έπρεπε να είναι παράνομη.»
Μπορεί να σας ενδιαφέρει το σχετικό άρθρο: Η πλήρης κάνναβη αποτελεσματικότερη από το Epidiolex
Για τον αντίστοιχο αγώνα που κάνουν μητέρες στο Περού, διαβάστε εδώ: «Μάνες είμαστε, όχι εγκληματίες»
Pingback:Εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τον Μάρεϊ | CannabisOne.gr