ΚΥΑ: Τι αναφέρει το ΦΕΚ ως προς την καλλιέργεια & επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης

Εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που περιγράφει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν από εδώ και στο εξής ως προς την καλλιέργεια & επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης. Για την συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύτηκε αντίστοιχο ΦΕΚ, το οποίο αναλύει σε βάθος τις πληροφορίες επί του θέματος.

Ως υπεύθυνη για κάθε έγκριση ή ανάκληση της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων σε σχέση με το τελικό προϊόν έχει οριστεί η Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα. Η ορισθείσα αρχή θα επιβλέπει επίσης την εφαρμογή των όσων περιγράφονται στην ΚΥΑ, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Τι περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ

Αναλυτικά παρουσιάζονται μέσα στο ΦΕΚ όλα τα δεδομένα για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης που αφορούν σε κάθε βήμα της διαδικασίας.  Ειδικότερα, έχουν προβλεφθεί και περιγράφονται όσα ισχύουν σχετικά με την παραγωγή, την κατοχή, την αποθήκευση, την μεταφορά αλλά και την προμήθεια του πολλαπλασιαστικού υλικού, των πρώτων υλών και των ουσιών της κάνναβης για το είδος Cannabis Sativa L και ειδικότερα της κάνναβης που περιέχει πλέον του 0,2% THC.  

Μέσα από την εν λόγω διαδικασία στοχεύεται η απρόσκοπτη διάθεση των προϊόντων κάνναβης κατευθείαν στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, τα κατά τόπους θεραπευτήρια και τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς και τις δημόσιες νοσοκομειακές δομές της χώρας. Η διάθεση αυτή ολοκληρώνεται πάντοτε κάτω από την επίβλεψη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ταυτόχρονα, το ΦΕΚ περιγράφει τις προϋποθέσεις που διέπουν την εξαγωγή των προϊόντων κάνναβης, έχοντας ως βασικό πυλώνα την αποκλειστική τους χρήση για ιατρικό σκοπό.

Το περιεχόμενο του ΦΕΚ δεν περιορίζεται εκεί. Αντιθέτως, περιλαμβάνει τον σαφή προσδιορισμό των προδιαγραφών για την φύλαξη και την ασφάλεια των προϊόντων κάνναβης. Για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, την τήρηση των κανόνων και των περιορισμών που αυτοί οι κανόνες υποδεικνύουν έχει επωμιστεί η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ). Την ίδια στιγμή, καθορίζονται επίσης τα στάνταρντ  για την μεταφορά του εκάστοτε προϊόντος κάνναβης στην τελική του μορφή με κάθε λεπτομέρεια.

Εντός του δημοσιευμένου ΦΕΚ υπάρχουν επιπλέον αναλυτικά οι κανονισμοί που σχετίζονται με τις εισαγωγές και εξαγωγές του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αναγράφονται οι προϋποθέσεις για να καλλιεργηθεί η φαρμακευτική κάνναβη. Τέλος, υπάρχει πλήρης αναφορά στους όρους για να επιτευχθεί η αδειοδότηση στους υποψήφιους καλλιεργητές που έχουν ως αποκλειστικό τους στόχο τις εξαγωγές της φαρμακευτικής κάνναβης ως ξηρό  ανθό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.