Έρευνα δείχνει προς 21 νέα κανναβινοειδή

Ο ακριβής αριθμός των κανναβινοειδών δεν είναι γνωστός ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα, με τους επιστήμονες να μην συμφωνούν σε έναν συγκεκριμένο αριθμό. Μια πηγή στην οποία συχνά ανατρέχουν πολλοί είναι μια δημοσίευση του 2016 στο “Journal of Natural Products”, η οποία κατέληγε πως τα γνωστά έως τότε κανναβινοειδή ήταν 113. Αριθμός τον οποίο αναφέρει σήμερα π.χ. και η Βικιπαίδεια. Άλλη πηγή του 2017 αναγνωρίζει μόλις 104 κανναβινοειδή.

Η σύγχυση αυτή ως προς τον αριθμό των κανναβινοειδών που περιέχονται στην κάνναβη ίσως είναι αναμενόμενη αν λάβει κανείς υπόψιν τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που ενέχει η έρευνα πάνω στην κάνναβη η οποία βρισκότανε για πολλά χρόνια, κι ίσως ακόμα, στο στόχαστρο του νόμου δίχως να της αναγνωρίζονται φαρμακευτικές ιδιότητες. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η χρηματοδότηση και έγκριση οποιασδήποτε έρευνας πάνω στη κάνναβη παραμένει ακόμα και σήμερα μια δύσκολη διαδικασία. Ακόμη και πολιτείες όπου νομιμοποιήθηκε η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, απόπειρες για έρευνα μπορεί να χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εφόσον η κάνναβη θεωρείται ακόμη παράνομη, σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Νέα έρευνα

Μια δημοσίευση του 2018, από το University of British Columbia έρχεται να προσθέσει σε αυτά που ξέρουμε έως τώρα. Ο τίτλος της έρευνας Chemometric Analysis of Cannabinoids: Chemotaxonomy and Domestication Syndrome μάλλον δεν τράβηξε τότε ιδιαίτερα την προσοχή του κοινού, επιστημονικού και μη, παρότι όμως τα αποτελέσματά της φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν 33 στελέχη της κάνναβης, με τα δείγματα να προέρχονται από αδειοδοτημένους παραγωγούς από τον Καναδά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επιστήμη της μεταβολομικής σε δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη προσέγγιση ήταν η στοχευμένη ανάλυση στελεχών της κάνναβης, η ανάλυση δηλαδή ουσιών που είναι ήδη γνωστές. Η δεύτερη προσέγγιση ήταν μια μη στοχευμένη ανάλυση των στελεχών της κάνναβης με σκοπό την πιθανή ανεύρεση νέων και άγνωστων μέχρι σήμερα κανναβινοειδών.

Ενδείξεις για 21 νέα κανναβινοειδή

Η στοχευμένη ανάλυση έδειξε πράγματι παρουσία γνωστών κανναβινοειδών. Η μη στοχευμένη έδειξε 21 άγνωστες χημικές ενώσεις με μια σύσταση πολύ κοντινή στα γνωστά κανναβινοειδή. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει πως πρόκειται για κανναβινοειδή τα οποία εντοπίζονται πρώτη φορά. Έχει ενδιαφέρον πως κάποια από τα δυνητικά νέα κανναβινοειδή υπήρχαν σε όλα τα στελέχη ενώ δύο από αυτά (CMPD-3 and CMPD-20) μετρήθηκαν σε ένα και μοναδικό στέλεχος της κάνναβης.

Η βιομηχανία της κάνναβης έχει παρόλα αυτά μεγάλο δρόμο μπροστά της ώστε το σύνολο των δυνατοτήτων αλλά και των ουσιών της κάνναβης να κατανοηθεί και να μετρηθεί πλήρως. Η δημοσίευση αυτή είναι ωστόσο ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του χημικού και γενετικού προφίλ των στελεχών της κάνναβης που γνωρίζουμε έως και σήμερα.

Πηγή: rxleaf.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.