Δίκες κάνναβης στην αλλαγή των καιρών

Αυτές τις μέρες δύο δικαστικές υποθέσεις απασχολούν την κοινότητα που υποστηρίζει την φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση της κάνναβης. Η μία δίκη, η οποία φαίνεται πως μόλις πήρε εκ νέου αναβολή, αφορά τον Κωνσταντίνο Σύρο, πρόεδρο του συλλόγου «Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης», διότι αυτός καλλιεργούσε στο σπίτι του το φυτό για αποκλειστικά προσωπική, φαρμακευτική χρήση. Ο κ. Σύρος έχοντας χρόνιους πόνους, έπειτα από ένα ατύχημα πριν 20 περίπου χρόνια, και έκτοτε με αναπηρία 67% στο χέρι, ανακάλυψε κάποτε πως η κάνναβη του ανακουφίζει τον ανυπόφορο πόνο και έμαθε να την χρησιμοποιεί φαρμακευτικά.

Στην άλλη υπόθεση είναι να δικαστεί ο Σεραφείμ Κανδύλας, ο οποίος ήδη το 1998 άνοιξε κατάστημα με είδη κάνναβης, και ο οποίος τώρα κατηγορείται για κατοχή προϊόντων τα οποία περιείχαν κλωστική κάνναβη. Ένα νόμιμο προϊόν.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι βρεθήκανε μπροστάρηδες πάνω στην αλλαγή των καιρών κι ίσως οι δυο αυτές δίκες να είναι ο τελευταίος απόηχος ενός χθες που ελπίζουμε να μην ξαναδούμε στο αύριο.

Υπάρχει ακόμα άγνοια

Διαβάζοντας τα σχόλια στο twitter και αλλού καταλαβαίνει κανείς πως ακόμη υπάρχει πολύς κόσμος που δεν κατανοεί την κάνναβη, παρότι εκφράζει αβασάνιστα φαρδιά πλατιά άποψη γι’ αυτήν. Κόσμο που θα ειρωνευτεί για μαστούρα σχετικά με προϊόντα που περιέχουν… κανναβιδιόλη. Μια άγνοια που είχαμε ίσως οι περισσότεροι μεγαλώνοντας σε άλλες εποχές οι οποίες βάζανε την κάνναβη και την ηρωίνη, μέσα στο μυαλό, στο ίδιο ράφι.

Ακόμη υπάρχει πολύς κόσμος που δεν κατανοεί την κάνναβη

Σε κάθε αλλαγή υπάρχει κόσμος που τραβάει το νήμα προς τα εμπρός και κόσμος που κρατάει αντίσταση προς τα πίσω. Όταν όμως συντελεστεί η αλλαγή βρισκόμαστε όλοι μαζί απέναντι σε πράγματα που μοιάζουν αυτονόητα. Έτσι για παράδειγμα, πολύς κόσμος πολέμησε κάποτε το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, όμως σήμερα η σκέψη πως μια γυναίκα έχει ισότιμο δικαίωμα ψήφου με τον άντρα, μοιάζει αυτονόητη στον καθένα.

Έτσι θα έρθει η ημέρα που όλοι θα κοιτάζουν με απορία στιγμές σαν αυτές, όπου η φαρμακευτική κι η κλωστική κάνναβη φτάνουνε κατηγορούμενες στο ειδώλιο.

Προς εξορθολογισμό της αντιμετώπισης του φυτού

Ήδη πολλοί που υποστηρίζουμε την ανάγκη να εξορθολογιστεί η αντιμετώπιση του φυτού, δεν κάνουμε καν χρήση κάνναβης, φαρμακευτικής ή ψυχαγωγικής, όπως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γυναίκα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Καμιά φορά βλέπεις το παιδί σου στεναχωρημένο γιατί κάποιος π.χ. το πρόσβαλε, κι η καρδιά σου σφίγγεται. Πώς νιώθει η καρδιά της μάνας η οποία βλέπει το παιδί της να πέφτει κάτω με σπασμούς επιληψίας και να χτυπιέται χωρίς να μπορεί αυτή να δώσει λύση; Κι έπειτα ξανά; Κι έπειτα πάλι;

Ανάγκη να εξορθολογιστεί η αντιμετώπιση του φυτού

Σε μια ώριμη κοινωνία οι άνθρωποι δεν περιμένουν να τους βρει τους ίδιους η δυσκολία για να μπορέσουν να καταλάβουν τον συνάνθρωπο. Κι όταν η ίδια η μάνα λέει πως η κάνναβη έριξε την διάρκεια των σπασμών στο επιληπτικό παιδί της από 5 λεπτά σε 1, ξέρεις πως είναι η στιγμή να σκύψεις και να δεις καλύτερα αυτό που συμβαίνει.

Πιστεύουμε πως η δικαιοσύνη, στην οποία εμπιστευόμαστε όλοι οι Έλληνες, ξέρει να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις που αφορούν τον καθημερινό άνθρωπο που χρησιμοποιεί φαρμακευτική και κλωστική κάνναβη, από τις εγκληματικές σπείρες που πολύ καλά κάνει κι εξαρθρώνει η αστυνομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.