Μπαταρίες από κάνναβη

Το κύριο ενδιαφέρον στην χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης εστιάζεται στην εξαγωγή του ελαίου της για ιατρική χρήση, πράγμα που αφήνει πίσω του έναν μεγάλο όγκο ανεκμετάλλευτης βιομάζας. Αυτή ακριβώς η βιομάζα μπορεί να αποτελέσει προϊόν προς εκμετάλλευση. Και μια δυνατότητα είναι η χρήση της βιομάζας για την δημιουργία μπαταριών.

Ο Dr Robert Murray-Smith, πρόεδρος της FWG ltd., μίλησε στο CannabisOne.gr και εξήγησε πώς γίνεται τα υπολείμματα της επεξεργασίας της φαρμακευτικής κάνναβης να βρούνε χρήση στην ενέργεια: «Το τελικό προϊόν επεξεργασίας μοιάζει με κουβά μαύρης μπογιάς. Η διαδικασία έχει απόδοση 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την παραγωγή ενός κιλού μπαταρίας, χρειαζόμαστε 2 κιλά απόβλητων βιομηχανικής κάνναβης.

» Κατά την διαδικασία κατασκευάζουμε μπαταρίες άνθρακα, και για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε αυτό που εμείς αποκαλούμε δομημένο άνθρακα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά υλικά κατάλληλα για κάτι τέτοιο, καθώς η διαδικασία απανθράκωσης που ακολουθούμε διατηρεί την αρχική δομή του υλικού.

Ο
Dr Robert Murray-Smith κρατώντας μια μπαταρία από βιομάζα κάνναβης

» Η απόφαση για την χρήση της βιομηχανικής κάνναβης έναντι των υπολοίπων βασίζεται περισσότερο στην διαθεσιμότητα μεγάλων ποσοτήτων υλικού το οποίο έχει μια καλή δομή την οποία μπορούμε να διατηρήσουμε κατά την διαδικασία της απανθράκωσης. Η βιομηχανική κάνναβη λοιπόν διαθέτει τις επιθυμητές ιδιότητες και, επιπροσθέτως, υπάρχουν μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες από αυτήν.

» Η μπαταρία δεν είναι μια συμβατική μπαταρία. Καλύτερα να τη φανταστούμε σαν έναν οξειδοαναγωγικό πυκνωτή, ή αν προτιμάτε, έναν τροποποιημένο πυκνωτή ικανό να συμπεριφέρεται σαν μπαταρία και με μια ιδέα παραπάνω ενέργεια. Όπως όλοι οι πυκνωτές, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη απο 10.000 κύκλους. Σαν μέτρο σύγκρισης, αναφέρεται ότι οι καλύτερες υπάρχουσες μπαταρίες διαρκούν γύρω στους 1.000 κύκλους.»

Πλεονεκτήματα έναντι σε μπαταρίες λιθίου και μολύβδου

« Τα κύρια πλεονέκτημα μιας μπαταρίας κάνναβης σε σχέση με τις αντίστοιχες του λιθίου και μολύβδου είναι:

  • το χαμηλό της κόστος
  • η πιο υπέυθυνη χρήση πόρων (καθώς δεν χρησιμοποιούνται ορυκτά όπως το λίθιο)
  • η μεγάλη διάρκεια ζωής της, καθώς και
  • το γεγονός ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη, δεν θα εκραγεί και
  • δεν περιέχει επιβλαβή χημικά όπως είναι ο μόλυβδος , διάφορα οξέα και πτητικές οργανικές ενώσεις.

» Η συγκεκριμένη τεχνολογία δημιουργίας μπαταριών είναι καινούρια, ενώ η δημιουργία μπαταριών με οξύ μολύβδου και λίθιο αναπτύσσεται τα τελευταία 150 και 60 ετών αντίστοιχα.Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως μπορεί να προκύψουν πολλά καινούρια πράγματα και δεδομένα τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα.

» Το βασικό υλικό, η βιομηχανική κάνναβη δηλαδή, είναι κατάλληλη για το σκοπό αυτό. Το πρόβλημα έγκειται στην υποδομή που απαιτείται για την συλλογή και απανθράκωση μεγάλων ποσοτήτων του υλικού. Αν αυτό μπορέσει να επιτευχθεί με σχετικά χαμηλό κόστος, θα υπάρξει μέλλον στην μέθοδο αυτή. Εαν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρξει και μέλλον.

» Ένα παράδειγμα εδώ ώστε να γίνει πιο κατανοητό αυτό: η φλούδα της μπανάνας μπορεί να μετατραπεί και αυτή σε θαυμάσια μπαταρία. Εάν όμως συλλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις μπανάνες, πως τις καλλιεργούμε δηλαδή σε μεγάλες ποσότητες, τις χωρίζουμε και τις διανέμουμε σε όλο τον κόσμο σε μικρές ποσότητες και σε πολλούς τελικούς καταναλωτές, τότε, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε για ένα μεγάλου βεληνεκούς βιομηχανικό έργο σαν και αυτό, θα έπρεπε να συλλέξουμε με κάποιον τρόπο όλες τις σκορπισμένες φλούδες και να τις απανθρακώσουμε. Κάτι τέτοιο είναι, όπως καταλαβαίνει κανείς, δύσκολο και κοστοβόρο.

» Οι ήδη υφιστάμενες μέθοδοι καλλιέργειας και συγκομιδής βιομηχανικής κάνναβης περιορίζουν το πρόβλημα αυτό, όμως και πάλι απαιτείται η μεταφορά των υπολειμμάτων σε κάποια μονάδα απανθράκωσης, πράγμα που για την ώρα δεν γίνεται

Η βιολογική παραγωγή ενέργειας αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος, και πιο ειδικά η παραγωγή μπαταριών φυτικής προέλευσης. Έχουν τεθεί μάλιστα αρκετά πιλοτικά προγράμματα σε εφαρμογή, κυρίως στην Νότια Αμερική.

Μπορείτε να παρακολούθησε το ακόλουθο βίντεο όπου ο Dr. εξηγεί με ενθουσιασμό τα ευρήματά των δοκιμών του:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.