Πρωτόκολλα χρήσης κάνναβης στον χρόνιο πόνο

Η χρήση της ιατρικής κάνναβης στον χρόνιο πόνο ήταν το κεντρικό θέμα του εικονικού συνεδρίου PAINWEEK, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 11 – 13 Σεπτεμβρίου 2020. Μια διεθνής ομάδα εργασίας γνωστή ως Global Task Force on Dosing and Administration of Medical Cannabis, δημιούργησε πρωτόκολλα κάνναβης για τον χρόνιο πόνο.

Ο Arun Bhaskar, MD, του Imperial College Healthcare NHS Trust Pain Management Center του Λονδίνου, ηγήθηκε μιας ομάδας 20 γιατρών από τη Βόρεια Αμερική, τη Βραζιλία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, που συμμετείχαν, οι οποίοι σύμφωνα με την διοργάνωση, έχουν πολλά χρόνια κλινικής εμπειρίας στην χρήση ιατρικής κάνναβης.

Πολλοί γιατροί και ερευνητές ξέρουν ότι η κανναβιδιόλη (CBD), αλλά και άλλα κανναβινοειδή μπορούν να προσφέρουν θεραπεία στον χρόνιο πόνο χωρίς τον εθισμό των οπιοειδών, όμως ως τώρα δεν έχουν υπάρξει οδηγίες για την χρήση της. Ο Dr. Bell εκ μέρους της ομάδας εργασίας, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν θεραπείες με ιατρική κάνναβη και ότι ο κύριος στόχος τους είναι να παρέχουν σαφείς οδηγίες στους ιατρούς.

Το πρώτο πρωτόκολλο αφορά μια κοινή θεραπεία ασθενών με την χρήση μιας κλίμακα ρουτίνας. Η δοσολογία ξεκινάει με 5 mg κανναβιδιόλης (CBD) δύο φορές την ημέρα. Αν δεν επέλθει ανακούφιση έως μέχρι 40 mg ημερησίως CBD, τότε πρέπει να προστεθεί στο μείγμα δόση που ξεκινά από 2,5 mg και δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 40 mg ημερησίως.

Η επόμενη περίπτωση αφορά ηλικιωμένους και πιο αδύναμους ασθενείς. Σε αυτούς η THC πρέπει να δίνεται συντηρητικά και η συνιστώμενη δόση να ξεκινά από 1 mg την ημέρα και να αυξάνεται αργά αν χρειαστεί.

Τέλος, οι ασθενείς με χρόνιους πόνους, αλλά και οι εκείνοι που ήδη την χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτείνουν ένα γρήγορο πρωτόκολλο, με το οποίο θα χορηγούνται δόσεις που θα περιέχουν ισόποσα CBD και THC μεταξύ 2,5 και 5 mg κάθε κανναβινοειδούς, μία έως δύο φορές την ημέρα. Η ομάδα εργασίας προτιμούν την χρήση από το στόμα για ευκολότερη χρήση και ακρίβεια στην δοσολογία. Επίσης, συμβούλεψε έγκυες, εκείνες που θηλάζουν, αλλά και ανθρώπους με ψυχωτικές διαταραχές να μη χρησιμοποιούν την ιατρική κάνναβη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.