Η Ταϊλάνδη λέει “ναι” στην φαρμακευτική κάνναβη

Το διορισμένο από την Χούντα Κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ψήφισε υπέρ της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, κάνοντας έτσι ένα “πρωτοχρονιάτικο δώρο” στον λαό. Η ψυχαγωγική χρήση παραμένει παράνομη.

Στην Νοτιοανατολική Ασία απαντούν πολύ αυστηροί νόμοι, όσον αφορά την χρήση και κατοχή ναρκωτικών κι η Ταϊλάνδη είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή που επιτρέπει την ιατρική χρήση της μαριχουάνας, η οποία χρησιμοποιούταν στην χώρα ως παραδοσιακό φάρμακο μέχρι το 1930, όταν και απαγορεύτηκε.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι ένα από τα τελευταία πριν βγει ο χρόνος και αφορά την τροποποίηση του Νόμου περί Ναρκωτικών του 1979, που ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης καλύπτει το φυτό κράτομ, το οποίο ευδοκιμεί στην Νοτιοανατολική Ασία και έχει διεγερτική χρήση. Το νομοσχέδιο, το οποίο θα γίνει νόμος μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, επιτρέπει την χρήση κάνναβης και κράτον για θεραπεία ασθενών, για έρευνα, καλλιέργεια, εμπόριο, για την επιστήμη και την βιομηχανία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός δικαιοσύνης προσπάθησε να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες βεβαιώνοντας πως όλα τα οφέλη της απελευθέρωσης θα πάνε στην χώρα και τον λαό της Ταϊλάνδης και πως η έκταση γης που διατεθεί προς καλλιέργεια θα υπολογιστεί βάσει των ασθενών που χρειάζονται μαριχουάνα και όση επιπλέον ποσότητα παραχθεί, θα καταστραφεί.

Οι άδειες παραγωγής, εισαγωγής, εξαγωγής, πώλησης και κατοχής κάνναβης και κράτομ θα δίνονται μόνο σε κυβερνητικούς οργανισμούς επιφορτισμένους με το αντικείμενο. Οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να μεταφέρουν συγκεκριμένες ποσότητες, που τους χρειάζονται για ιατρικούς σκοπούς κι εφόσον έχουν σχετική ιατρική συνταγογράφηση.

Άλλη μια χώρα που προστίθεται σε μια λίστα κρατών, που όλο και μεγαλώνει, όπου αναγνωρίζεται στην κάνναβη ιατρική χρήση.

Πηγή: Bangkok Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.